Програмирани сме за целия си живот

В своята книга „Ние- това е нашият мозък“ холандският  невробиолог Dick Swaab се опитва  да докаже:  всички страни и личностни характеристики са предопределени още преди раждането, пише ABC. През ХХ век  учените щателно проучват социологическите и хормонални  основи на полова идентичност , сексуална ориентация и социално поведение , но Swaab се стреми да докаже, че има и други фактори, казва журналистът Серджо Переа.

В интервю за вестника ученият си припомня най-критичните моменти от кариерата си .

„Когато през 1990 г. той и колегите му  намират в хипоталамуса функционални различия,  предопределящи сексуалната ориентация и половата идентичност, няколко месеца го притискат, и дори заплашват че ще го убият“ – се казва в статията . „Бихме могли да приемем сексуални  различия навсякъде, но не и в мозъка“ – казва Swaab.

Него  яростно го атакуват, включително и феминистки.  „Детерминисткият подход се оказва непонятен и  за гей организации“ – пише вестникът. От своя страна,  Swaab  препоръчва да се примирим  с необходимостта „да живеем в съответствие с нашата “ конфигурация“.

„Държавата и обществото грешат, като ни диктуват свой стил на живот, защото „всичко е предопределено от момента на зачеването“.  Swaab отбелязва, че не се е отклонявал от този съвета и по време на неотдавнашното си посещение в Русия“ – се казва в статията .

Swaab има свой поглед върху въпроса за религията. Според него тенденцията към духовно търсене е заложена в гените, а  неговите проявления зависят от конкретната култура.  “ Друг въпрос, към който ние ще насочим тези пориви и в какви отношение са те с ума “ – преразказва авторът мнението на Swaab. В повечето случаи  човек попада  по влиянието на религията, която доминира в обществото , но други избират музика, изкуство или наука .

Източник : ABC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *