Норвежки учени изследвахa влиянието на красивите жени върху мъжете

jeni„Грозни жени няма – малко е водката“, гласи народната мъдрост. Норвежките учени тази поговорка явно не са чели и затова направили изследвания в опит да намерят  отговор на въпроса „Защо мъжете харесват красиви жени“. Отговорът на пръв поглед е очевиден и съвсем не налага научни крадено от 30думи изследвания.

Кой ще отговори – защо харесваме красиви цветя, коли, къщи, дървета, реки, звезди и още много други, само  опиатите ли  са виновни? Изработването на опиати в мозъка кара мъжете да обръщат по-голямо внимание на красивите жени, се казва в статия, публикувана в списание Molecular Psychiatry.

На учените е известно, крадено от 30думи че видът на привлекателни хора активира „системата за насърчаване“ в лимбичната система на мозъка, която отговаря за удоволствието, така, както и други стимули, като например, вкусна храна, секс или наркотици. Ключова роля в работата на тази система играе опиоидният рецептор.

При гризачите стимулиране или потискане на активността на тези рецептори крадено от 30думи не само променя апетита на животните за храна или секс, но и влияе на предпочитанията към определени видове храни или сексуални партньори. Сири Лекнес (Siri Leknes) от университета в Осло (Норвегия) и нейните колеги изследвали, като участва опиоидната  система на мъжете във възприятието на красивите женски лица

крадено от 30думи

В изследването   участвали 30 хетеросексуални доброволци. Всеки от тях получавал или 10 милиграма морфин, който стимулира опиоидните рецептори, 50 милиграма  налтрексон, наркотик, блокиращ работата на рецепторите, или плацебо. Участниците в проучването крадено от 30думи разглеждали женски портрети, по 5 секунди всеки, и оценявали привлекателността на жените на снимките.

Във втория проект, те също така разглеждали женски лица, но можели да променят времето, което отделят за разглеждане на  всяка снимка. При това времето, отделяно за всички задачи, било фиксирано.

Учените   открили, че мъжете, които се крадено от 30думи намирали под въздействието на морфин, оценявали най-атрактивните женски лица значително по-високо, отколкото  другите участниците в проучването, както и прекарвали повече време в разглеждане на привлекателни жени, и по – малко на несимпатичните.

Действието на налтрексона върху мъжете било обратно. Лекнес и нейните колеги смятат, че с работата на опиоидната система крадено от 30думи може да се обясни привличането на човек от  красиви представители на противоположния пол.

защищено INVITEXT

Add Comment