Норвежки учени изследвахa влиянието на красивите жени върху мъжете

jeni„Грозни жени няма – малко е водката“, гласи народната мъдрост. Норвежките учени тази поговорка явно не са чели и затова направили изследвания в опит да намерят  отговор на въпроса „Защо мъжете харесват красиви жени“. Отговорът на пръв поглед е очевиден и съвсем не налага научни изследвания.

Кой ще отговори – крадено от 30думи защо харесваме красиви цветя, коли, къщи, дървета, реки, звезди и още много други, само  опиатите ли  са виновни? Изработването на опиати в мозъка кара мъжете да обръщат по-голямо внимание на красивите жени, се казва в статия, публикувана в списание Molecular Psychiatry.

На учените е известно, че видът на привлекателни хора крадено от 30думи активира „системата за насърчаване“ в лимбичната система на мозъка, която отговаря за удоволствието, така, както и други стимули, като например, вкусна храна, секс или наркотици. Ключова роля в работата на тази система играе опиоидният рецептор.

При гризачите стимулиране или потискане на активността на тези рецептори не само променя апетита на крадено от 30думи животните за храна или секс, но и влияе на предпочитанията към определени видове храни или сексуални партньори. Сири Лекнес (Siri Leknes) от университета в Осло (Норвегия) и нейните колеги изследвали, като участва опиоидната  система на мъжете във възприятието на красивите женски лица

В изследването   участвали 30 хетеросексуални доброволци. Всеки от крадено от 30думи тях получавал или 10 милиграма морфин, който стимулира опиоидните рецептори, 50 милиграма  налтрексон, наркотик, блокиращ работата на рецепторите, или плацебо. Участниците в проучването разглеждали женски портрети, по 5 секунди всеки, и оценявали привлекателността на жените на снимките.

Във втория проект, те също така разглеждали женски лица, но можели да променят крадено от 30думи времето, което отделят за разглеждане на  всяка снимка. При това времето, отделяно за всички задачи, било фиксирано.

Учените   открили, че мъжете, които се намирали под въздействието на морфин, оценявали най-атрактивните женски лица значително по-високо, отколкото  другите участниците в проучването, както и прекарвали повече време в разглеждане на привлекателни жени, и крадено от 30думи по – малко на несимпатичните.

Действието на налтрексона върху мъжете било обратно. Лекнес и нейните колеги смятат, че с работата на опиоидната система може да се обясни привличането на човек от  красиви представители на противоположния пол.

защищено INVITEXT

Add Comment