Обама заплашва да изсипе „купчина от тухли“ върху нарушителите на санкциите срещу Иран

obamaНарушителите на санкциите срещу Иран ги чака гневът на САЩ, който ще се изсипе върху тях като „купчина от тухли“.  Това изявление бе направено от президента на САЩ Барак Обама на съвместната с френския лидер Франсоа Оланд пресконференция, съобщава Reuters .

Американският президент припомни последните санкции от страна на американските власти срещу фирми и физически лица, които „на свой собствен риск“ са се осмелили да правят бизнес с Техеран.

Обама добави, че САЩ и Франция споделят една и съща позиция относно необходимостта да се спазват съществуващите санкции срещу Иран. „Съгласен съм с президента Оланд е, че трябва да се спазват съществуващите санкции .

В същото време ние сме убедени, че въвеждането на нови санкции в хода на преговорите (за  иранската ядрена програма) застрашават възможността за дипломатическо решение. В допълнение, ние все още абсолютно сне съгласни, че нашата обща крайна цел – е  да се предотврати създаването на ядрени оръжия от Иран“, – каза ръководителят на Белия дом .

Обама обяви позицията на Вашингтон по отношение на сирийския конфликт – ситуацията в страната, разкъсвана от гражданска война е нестабилна и американските власти  обмислят всички варианти за нейното разрешаване, включително и със силов способ.

Американският президент допълни, че Вашингтон е дал „ясен сигнал“ на  Москва  за необходимостта да се защитят  интересите на цивилното население в Сирия. „Държавният секретар на Джон Кери ясно даде да се разбере на  руснаците, че  те не могат да твърдят, че са загрижени за съдбата на сирийския народ, докато в  Сирия гладуват мирни жители “ – подчерта лидерът на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *