DARPA разработва безпилотна космическа совалка за многократна употреба

darpaУправлението за перспективни разработки към американското министерство на отбраната (DARPA)  обяви намерението си да разработи новa свръхзвуковa безпилотнa космическа совалка, пише Stars and Stripes.. Създаването на совалката е  под наименование XS – 1. Планира се апаратът да се използва за  доставка на ниска околоземна орбита на различно оборудване,  а какво точно – не е уточнено.

Според изискванията на военните, XS – 1 трябва да бъде в състояние да достига скорости над 10 Max (11500 километра в час ), и да носи  различни полезни товари с тегло от 1,36 до 2,27 тона . Цената на совалката не трябва да надвишава пет милиона долара. Устройството трябва да издържа серия от  изстрелвания  в орбита по едно на ден в продължение на най -малко десет последователни дни .

В момента съдбата на XS – 1 не е уточнена, провеждат се  консултации с потенциални предприемачи по отношение на възможностите за реализация на проекта. Ако   се постави началото на развитието на БЛА , той ще бъде създаден по схема, подобна на съществуващия космически безпилотен космически апарат X – 37B, който е разработен за ВВС на САЩ от Боинг, и който в момента е в орбита, където  е прекарал повече от 400 дни.

Дължината на X – 37B е 8,8 метра и има размах на крилете ? 4,5 метра. Теглото му  при излитане е около пет тона и може да се приземява като самолет.  Според непотвърдена информация , в бъдеще  тези совалки ще извършват разузнавателни мисии и ще доставят в орбита космически кораби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *