Борба с престъпността. Нови технологии отбелязват всяко движение в конкретен район

“ Стрелецът и жертвата са само няколко пиксела, тъмни точици на сива улична сцена. Цветът на косата, огнестрелни рани, дори оръжието на  убийците,  не са различими на серия от снимки, направени от самолет от височина две мили. Сега обаче снимки с точност,  невъзможна само преди няколко години, определят времето и мястото на инцидента. Секунда след секунда, те показват как бандата се събира,  блокира подходите към жертвата,  изпраща убиеца и се скрива от мястото, след като тялото на убития пада на земята“ –  така започва историята на една нова система за наблюдение , тествана в някои американски градове и в Мексико, пише The Washington Post.

„Това е като четене на криминале от средата, трябва да се разбере какво се е случило преди и какво ще се случи по-нататък,“ – казва президентът на Persistent Surveillance Systems  Ross McNutt, чийто специално оборудван самолет  е заснел по-горе описаното убийство.

Докато американците  свикват с традиционните камери за наблюдение, вече се въвежда много по- съвършена система, способна няколко часа подред да проследява  движението на превозни средства и хора в район,  с размерите на малък град.

McNutt се надява да убеди полицията и чиновниците , че камерите, монтирани на летателни апарати от самолетна схема, са  в състояние при по-ниски парични разходи да предоставят много повече информация , отколкото  полицейските хеликоптери .

Една единствена камера на паметника на Вашингтон ще  помогне   за  справяне с престъпността в рамките на цялата Национална алея,  хвали се McNutt. Редовното облитане на най-опасните райони на столицата на САЩ ще намали значително броя на нахлуванията с взлом, грабежи и убийства. Според неговите изчисления,  за 6 – часов полет камера с резолюция  192 мегапиксела ще улови до 50 престъпления, като обхващат повече от една трета от територията на Вашингтон.

В допълнение към конвенционалните камери , самолетът може да бъде оборудван с топлинни сензори, които позволяват да се проследяват хора , превозни средства и диви животни през нощта, дори сред зеленината и редица други препятствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *