ЕС обмисля удължаване на кредитите за Гърция за 50 години

    Следващият пакет от помощи за Гърция може да включва удължаване на вече дадените заеми за срок от 50 години , както и намаление на ливхите върху тях с 0.5 процента. Това съобщава  Bloomberg , позовавайки се на закрито обсъждане на ситуацията във властовите среди на  Европейския съюз.

    Програмата ще бъде представена за официален преглед през май или юни. Предполага се, че Гърция ще получи заем в размер на 13-15 милиарда евро. Парите ще помогнат на страната да се справи с някои от финансовите си проблеми, но и за да се стимулира продължаването на курса на строги икономии .

    Освен това, ЕС и Гърция ще проведат преговори за това как да бъдат похарчени 50 милиарда евро , предназначени за рекапитализация на банките. Атина първоначално очакваше поне част от тях да се похарчат за финансиране на други цели, но сега това е малко вероятно , тъй като кредититните институции на страната са в затруднено финансово положение.

    През април Евростат ще обобщи фискална политика на  Гърция за миналата година. Очаква се, че страната за първи път от много години ще покаже първичен бюджетен излишък (превишение на приходите над разходите преди изплащане на лихвите).  В този случай , условията за помощ на страната могат да бъдат допълнително смекчени.

    Преди няколко дни бе съобщено, че въпреки всички финансови трудности на страната, средната пенсия там е 941 евро.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *