Демографската катастрофа не е сензация, а факт. България намалява с 8 човека на час

България намалява с 8 човека на час , чрез емиграцията извън страната изтичат млади и образовани хора, а пенсионната възраст да бъде увеличена дори до 78 години, това няма да промени картината.

Това каза днес по време на пресконференция на Центъра за демографска политика председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той присъства на представянето на поредния сборник „Демографска катастрофа – монополи, корупция и регионализъм”, който Центъра издава с подкрепата на „Фондация ВМРО”.

Каракачанов подчерта още, че проблемите с демографията са свързани с редица икономически и обществени проблеми, затова за учените не е изненада, че хората в държавата намаляват, а младите търсят препитание в чужбина. Основният проблем, според него е, че през последните години ВМРО непрестанно алармира, но нито едно от последните 4 правителства не е подходило с необходимата сериозност и грижа за разрешаването му.

Основните фактори, които подхранват демографската катастрофа бяха подробно формулирани в изказването на проф. Петър Иванов. Той подчерта, че вече се намираме във втората фаза на проблема – решаването му, след като всички вече признават, че има демографска катастрофа.

Сред първите фактори, подхранващи демографската катастрофа и цитирани от професора, са: корупцията, монополизмът, регионализмът. Те произвеждат бедност, мизерия, ниско заплащане, ниска раждаемост и емиграция – като последствие.

Учените забелязват и редица тенденции, (похват предимно на държавната власт) като игнориране сериозността на демографската катастрофа, неглижиране броя на циганите, заблуждаващи данни, чиято

цел е да приспят вниманието на обществото. А според изследвания на Евробарометър, страната ни е на челно място по корупция в митниците, в полицията, обществените поръчки, съдебна система и държавна администрация, на второ по корупция в данъчния сектор, а доверието в съдебната система е 3-4 пъти по-ниско от това в другите европейски страни.

Учените-демографи съзират огромна опасност в профанизирането на демографските проблеми и използването им като средство за политически пиар. Примерът: народните представители увеличиха собствените си заплати с 356 лв. месечно, а вдигнаха пенсиите с 4 лв., което е чист цинизъм.

Едно от предложенията на учените от Центъра за демографска политика преди повече от година беше да се обърне по-голямо внимание на регионите, подчерта Искрен Веселинов – председател на Центъра. Опасната тенденция да се пренаселва София продължава, защото разликите в заплатите между градовете и нея стигат до 3-4 пъти в полза на столицата, каза още той.

„Бял полет” е понятие, което вече съществува и у нас, твърдят демографите. Зад него се крие напускане на училището от българчета заради цигански тормоз, напускането на жилищни блокове и села от българи заради цигански терор, напускане на малки населени места заради малки заплати или безработица, напускане на държавата от младите, от образованите, дори олигарсите и престъпниците, които предпочитат да живеят извън страната…

Никой не споменава официално, но у нас има по 3 самоубийства на ден, страната ни напуска по 1 лекар всеки ден. Демографският проблем се свързва със смъртта на нацията, добави проф. Никола Алтънков.

Свой анализ, че демографската катастрофа има реални отражения върху цялостното развитие на държавата, направи и проф. Петър Славейков. Според него намаляващото население води до отслабване на държавата в политически и икономически аспект. Обезлюдяват територии, намалява населението в трудоспособна възраст, а застаряващото население води до по-ниска покупателна способност и ограничаване на вътрешния пазар.

Пораженията от емиграцията трябва да се изчисляват на база вложени от държавата средства за обучението на всеки от първи клас нагоре, който вече е напуснал страната ни – повече от 20 милиарда лева за последните две десетилетия. Според проф. Славейков не може да се прави стратегия, без да има концепция. А концепцията се пише от политическата класа – такава концепция няма. Подобни концепции и стратегии са дългосрочни, ако сега се напише концепция, то тя ще има за цел едва стабилизацията в съществуващия момент, което пък е свързано с много конкретни мерки.

Екипът от учени в Центъра за демографска политика работи върху подобен проект и той ще бъде представен на следващ етап, подчертаха участниците в пресконференцията днес.

 

 

 

11

 

 

 

ДРАСТИЧНАТА РАЗЛИКА (8 850%) В УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ

12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *