Европейската комисия: корупцията в ЕС е „невероятна“

140203101741_corruption1Четири от изследваните 10 бизнесмени казват, че корупцията създава сериозни пречки за развитието на бизнеса в Европа. Европейската комисия посочва, че мащабът на корупцията във всички 28 страни от ЕС е „невероятна“ и струва на икономиката на ЕС ежегодно по 120 милиарда евро.

Малко преди да се появи докладът, европейският комисар по вътрешна политика Сесилия Малмстрьом публикува статия в шведския вестник Goeteborgs – Posten, в която предупреди , че корупцията подкопава доверието в демократичните институции, лишава от финансови ресурси легалната икономика и помага на организираната престъпност.

В първия такъв доклад Комисията посочва, че четири от изследваните 10 бизнесмени казват , че корупцията е основна пречка за развитието на бизнеса в Европа.

Представяйки доклада, Сесилия Малмстрьом заяви, че ако се слуша политическия дебат в различни страни от ЕС, изглежда, че корупцията е проблем в други страни , че подкупи  получават политици, бизнесмени и служители изключително някъде в чужбина.

В действителност , това е проблем за целия Европейски съюз, каза комисарят . Според нея , корупцията засяга всички страни от ЕС, но в различните страни приема много форми .

“ Мащабът на проблема в Европа е поразителен, макар че Швеция е сред страните, където положението с корупцията е сравнително добро“ – пише Малстрьом .

Според доклада , организираната престъпност е най-много разпространена в  България , Румъния и Италия, но подкупите и укриването на данъци  често се срещат във всички страни от ЕС.
 

Корупцията подкопава доверието в демократичните институции , предупреди Малстрьом.

Докладът на ЕК също така подчертава редица препоръки за това как всяка отделна държава трябва да се бори с корупцията . В някои страни  трябва да се прецизира системата за обществени поръчки, а в други са проблематични  правилата и законите за финансирането на политическите партии.

Докладът също така се позовава на примери за корупцията на общинско ниво, където предприемачите трябва да плащат подкупи на местни чиновници. В някои страни , пациентите трябва да плащат на лекарите пари, за да получат медицинска помощ , се отбелязва от  Европейската комисия.

Както беше отбелязано от Сесилия Малмстрьом, в много европейски страни , има адекватни закони за борба с корупцията , но те не винаги се прилагат навсякъде . Освен това, тези закони често са нарушавани безнаказано, тъй като правоприлагащите органи не разполагат с достатъчно ресурси.

В някои страни и региони в Европа също липсва политическа воля за борба с корупцията .

Авторите на доклада смятат, че мащабът на проблема може да се изрази в цифри : корупцията в Европа струва най-малко 120 милиарда евро на година, което е малко  по-малко от общия бюджет на ЕС.

Предвид факта, че европейските страни са все още в икономическа криза, ЕС просто не може да си позволи  да губи такава значителна сума пари, каза Малмстрьом .

Бизнес журналиста на Би Би Си Саймън Уилсън отбелязва обаче, че не е ясно точно как Комисията е стигнала до тази цифра .

В доклада също така се цитират две анкети, според които повече от 75 % от гражданите на ЕС смятат, че в техните страни корупцията е широко разпространена.

Миналата година най-малко 4% от хората в страните от ЕС са били принудени да платят подкуп.

По Би би си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *