САЩ разполагат в Европа елементи на ПРО в морето

САЩ започнаха разполагането на военни кораби в Европа, оборудвани със системи  за противоракетната отбрана (ПРО) Aegis. Както заяви на 1 февруари по време на Международната конференция по  безопасност в Мюнхен, секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл , есминецът Donald Cook със система за противоракетна отбрана на борда вече е бил изпратен към бреговете на Испания. Според шефа на Пентагона, в рамките на две години  защитата на  Европа ще обезпечават още  три такива кораби със същите оръжия.

В речта си Хегъл също така отбеляза, че разполагането на елементи на ПРО в морето се провежда във връзка със заплахата от иранските балистични ракети . Той потвърди също така готовността на Пентагона за разполагане на системи за противоракетна отбрана в Полша.

Aмериканският министър обърна внимание на глобалния характер на заплахите за Съединените щати и Европа. Като източниците на заплаха за Пентагона , по-специално се разглеждат екстремизмът в Близкия изток и Северна Африка , външната политика на Северна Корея и кибер атаките. Освен това Хейгъл изрази загриженост от бързата модернизация на въоръжените сили на Русия и Китай, която е „предизвикателство за отбранителните  партньорства в целия свят“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *