500 делфини са загинали на перуанското крайбрежие

Труповете на около 500 делфини са открити в последните седмици по плажовете на северното крайбрежие на Перу , съобщиха местните медии в събота.

Според морския институт на  южноамериканската страна , поради масовата смърт на делфини  е организирана специална научна експедиция , която трябва да проучи ситуацията и да се опита да идентифицира причините .

Перуанските рибари съобщават, че делфините често се заплитат в мрежите, което предизвиква  смъртта на тези  бозайници. В същото време учените отбелязват, че много делфини са загинали в морето, без никакво видимо външно влияние или са намерени умиращи по плажовете .

Еколозите смятат, че  смъртта на делфините е предизвикана от  токсични водорасли.

Властите са обезпокоени от смъртта на морските бозайници защото през този период делфините приближават брега да се размножават и да  намерят сардини – тяхната основна храна.

И досега учените не могат да дадат точен отговор какво  може да причини такива масови самоубийства на китообразни , които се случват от време на време в различни части на земното кълбо. Обикновено , ако един делфин излезе на брега, други се опитват да му помогнат и обикновено споделят съдбата му .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *