Русия заплашва да се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия

Русия може да се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия, ако САЩ продължават да развиват своята система за противоракетна отбрана, заяви директорът на отдела за сигурност и разоръжаване Михаил Улянов в  Министерството на външните работи на Русия.

„Ние сме загрижени, че САЩ продължават да увеличават капацитета за противоракетна отбрана, крадено от 30думи без да  вземат предвид интересите и тревогите на Русия.  Подобна политика може да подкопае стратегическата стабилност и може да доведе до ситуация, в която Русия ще бъде принудена да упражни правото си на отказ от Договора за стратегическите нападателни оръжия “ – каза той в интервю за Интерфакс .

Поредният, крадено от 30думи трети договор СТАРТ бе подписан между Русия и Съединените щати през 2010 г. и е за 10 години с възможност за продължаване за още 5 години.

В него се предвижда по-нататъшно намаляване на ядрените бойни глави, междуконтинентални балистични ракети, подводници с балистични ракети и тежки бомбардировачи.

защищено INVITEXT

Add Comment