Русия заплашва да се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия

Русия може да се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия, ако САЩ продължават да развиват своята система за противоракетна отбрана, заяви директорът на отдела за сигурност и разоръжаване Михаил Улянов в  Министерството на външните работи на Русия.

„Ние сме загрижени, че САЩ продължават да крадено от 30думи увеличават капацитета за противоракетна отбрана, без да  вземат предвид интересите и тревогите на Русия.  Подобна политика може да подкопае стратегическата стабилност и може да доведе до ситуация, в която Русия ще бъде принудена да упражни правото си на отказ от Договора за стратегическите нападателни оръжия “ – каза той в крадено от 30думи интервю за Интерфакс .

Поредният, трети договор СТАРТ бе подписан между Русия и Съединените щати през 2010 г. и е за 10 години с възможност за продължаване за крадено от 30думи още 5 години.

В него се предвижда по-нататъшно намаляване на ядрените бойни глави, междуконтинентални балистични ракети, подводници с балистични ракети и тежки бомбардировачи.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment