Детето трябва да изпитва болка за да слуша: шокиращи съвети за родители

decaВ Швеция избухна скандал около забранената в много страни  книга от американските автори  Майкъл и Деби Пирл „Дресирай детето“.

Изданието с  жестоките методи за отглеждане на деца, предизвика протеста на родителите, защото в Швеция съществува забрана за побой на деца. А в книгата се описва как най-добре да бъде наказано детето за да бъде послушно.

Швеция  официално се счита за страната, където за възпитанието на децата в  уважение  и обич  знае всеки. Повече от тридесет години на държавно ниво се прилага програма за обучение на млади майки и татковци. В държавните училища  още от  осми клас децата се обучават на правилно отношение към по-малките – предметът се нарича : „Децата“.

Още в детската градина децата научават своите права, в частност правото на неприкосновеност.

Затова детето има право на диалог, обяснение, и времето на  възрастните. Още по-изненадващо било откритието за  местната преса: “ Дресирай детето“ може да се намери свободно в шведски онлайн магазини. Изданието става бестселър в САЩ , а преди да бъде забранено са продадени над 800 000 печатни копия.

Авторите разказват как най-добре да се наказва детето за да е послушно. Например, за дете, което все още няма и   една година, се препоръчва да бъде наказвано с 30 – см колан, а  по-големи деца се нуждаят от „по-убедителен колан“.

„За да слуша едно дете,  то трябва да чувства болка.  Това му помага да разбере родителите си по-добре“ – казват авторите на книгата. Много малките се  препоръчва да бъдат бити „профилактично“, за да нямат никакво желание да не се подчиняват. При  наказването на тези, които са по-големи и вече са придобили свое мнение и воля, се препоръчва на родителите да не се стесняват.

„Ако трябва да седнете върху него,  за да престане да капризничи, не се колебайте и седнете“ – се казва в книгата.

В САЩ   смъртта на най-малко три деца е  свързана с тази книга:  през 2010 г.  починала от побой Лидия Шатц, а през следващата година – 13 -годишната Хана Уилямс.

Нейното наказание за неподчинение било да прекара  нощта в градината през зимата. Момичето починало от студ. 4 -годишният Шон Падок  майка му  твърде плътно го увила с пелена за да пази тишина. Момчето се задушило.

Критиците на книгата подчертават факта, че и трите случая са с приемни деца – техните родители, без да имат собствен опит, стриктно следвали съветите на авторите.

В Швеция този факт, че книгата се намира в свободна продажба,  открили журналистите. След като информацията се появи в медиите, шведите също започнали да събират подписи, а след това с отворено писмо, адресирано до книгоразпространителите се обърна UNICEF, която се застъпва за правата на децата.

Както и  в САЩ, в много страни, включително Великобритания и Швеция, за забрана на продажбата на „Дресирай детето“ се застъпиха обикновени граждани. В Англия , например, през първата седмица петицията е  събрала 200 000 подписа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *