Валенса : „В Украйна Европа претърпя фиаско“

leh valensaСпоред лидера на „Солидарност“ и нобелов лауреат за мир Лех Валенса, Украйна се нуждае от възможно най-бързо провеждане на нови избори, в противен случай в страната би могла да избухне гражданска война , пише Aндреа Таркуини във вестник La Repubblica .

„Ситуацията в Украйна се крадено от 30думи променя бързо – казва Валенса – и ние се надяваме, че няма да има нужда от външно посредничество , обаче, ако напрежението се увеличи , аз съм готов да съдействам и да посреднича“.

Валенса съветва опозицията и правителството : “ Ако имат  някакви съмнения, най-добрият способ би могъл да бъде крадено от 30думи референдум.  Ако бях президент , щях да организирам референдум и предсрочни избори. Аз съм убеден, че победата ще бъде спечелена от настоящия президент“ – казва Валенса .

“ Украинците са близо до гражданска война. Ако не се организират избори, а отново се лее кръв , те ще се борят с крадено от 30думи по-жестоки: методи:  президент срещу протестиращи,  демонстранти срещу президента“ – казва Нобеловият лауреат .

„Сегашната ситуация –  е не само провал на ЕС, а фиаско за цялото човечество.  Европа крадено от 30думи няма  никаква представа как да действа по отношение на Украйна. Ако  в рамките на ЕС ние  не знаем, към какви цели по въпросите за  интегрирането трябва да се насочим,  как можем да се  определим с  политиката за съседните страни “ – пита риторично Лех Валенса .

Основателят на „Солидарност“  оценява крадено от 30думи и ролята на Русия Владимир Путин : „Той реагира на събития, на които той е свидетел , и действа в съответствие с интересите на държавата, ако той се интересуваше от развитието на Украйна, щеше да се опита да постигне промяна. Но засега той гледа през призмата на собствените си национални крадено от 30думи интереси. “

Сравнявайки събитията в Полша през 1989 г., с положението в Украйна, Валенса заяви: „В Украйна положението е много по-просто : това, което се случва там , зависи до голяма степен от украинците. Гледайки  Украйна , ние трябва да помним , че президентът е бил демократично избран,  изборите са крадено от 30думи демократични, а президентът не може да се сменя на площада. Площадът  може да изрази недоволство,  може да крещи , но в крайна сметка трябва да изразява позицията си по демократичен начин. С други думи –  изискват се  референдум и избори. “

Източник : La Repubblica

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment