Валенса : „В Украйна Европа претърпя фиаско“

leh valensaСпоред лидера на „Солидарност“ и нобелов лауреат за мир Лех Валенса, Украйна се нуждае от възможно най-бързо провеждане на нови избори, в противен случай в страната би могла да избухне гражданска война , пише Aндреа Таркуини във вестник La Repubblica .

„Ситуацията в Украйна се променя бързо – казва Валенса крадено от 30думи – и ние се надяваме, че няма да има нужда от външно посредничество , обаче, ако напрежението се увеличи , аз съм готов да съдействам и да посреднича“.

Валенса съветва опозицията и правителството : “ Ако имат  някакви съмнения, най-добрият способ би могъл да бъде референдум.  Ако бях президент , крадено от 30думи щях да организирам референдум и предсрочни избори. Аз съм убеден, че победата ще бъде спечелена от настоящия президент“ – казва Валенса .

“ Украинците са близо до гражданска война. Ако не се организират избори, а отново се лее кръв , те ще се борят с по-жестоки: методи:  президент срещу протестиращи,  крадено от 30думи демонстранти срещу президента“ – казва Нобеловият лауреат .

„Сегашната ситуация –  е не само провал на ЕС, а фиаско за цялото човечество.  Европа няма  никаква представа как да действа по отношение на Украйна. Ако  в рамките на ЕС ние  не знаем, към какви цели по въпросите за  интегрирането трябва да крадено от 30думи се насочим,  как можем да се  определим с  политиката за съседните страни “ – пита риторично Лех Валенса .

Основателят на „Солидарност“  оценява и ролята на Русия Владимир Путин : „Той реагира на събития, на които той е свидетел , и действа в съответствие с интересите на държавата, ако той крадено от 30думи се интересуваше от развитието на Украйна, щеше да се опита да постигне промяна. Но засега той гледа през призмата на собствените си национални интереси. “

Сравнявайки събитията в Полша през 1989 г., с положението в Украйна, Валенса заяви: „В Украйна положението е много по-просто : това, което се случва там крадено от 30думи , зависи до голяма степен от украинците. Гледайки  Украйна , ние трябва да помним , че президентът е бил демократично избран,  изборите са демократични, а президентът не може да се сменя на площада. Площадът  може да изрази недоволство,  може да крещи , но в крайна сметка трябва да изразява позицията крадено от 30думи си по демократичен начин. С други думи –  изискват се  референдум и избори. “

Източник : La Repubblica

защищено INVITEXT

Add Comment