Валенса : „В Украйна Европа претърпя фиаско“

leh valensaСпоред лидера на „Солидарност“ и нобелов лауреат за мир Лех Валенса, Украйна се нуждае от възможно най-бързо провеждане на нови избори, в противен случай в страната би могла да избухне гражданска война , пише Aндреа Таркуини във вестник La Repubblica .

„Ситуацията в Украйна се променя бързо – казва Валенса – и ние се надяваме, че няма да има нужда от външно посредничество , обаче, ако напрежението се увеличи , аз съм готов да съдействам и да посреднича“.

Валенса съветва опозицията и правителството : “ Ако имат  някакви съмнения, най-добрият способ би могъл да бъде референдум.  Ако бях президент , щях да организирам референдум и предсрочни избори. Аз съм убеден, че победата ще бъде спечелена от настоящия президент“ – казва Валенса .

“ Украинците са близо до гражданска война. Ако не се организират избори, а отново се лее кръв , те ще се борят с по-жестоки: методи:  президент срещу протестиращи,  демонстранти срещу президента“ – казва Нобеловият лауреат .

„Сегашната ситуация –  е не само провал на ЕС, а фиаско за цялото човечество.  Европа няма  никаква представа как да действа по отношение на Украйна. Ако  в рамките на ЕС ние  не знаем, към какви цели по въпросите за  интегрирането трябва да се насочим,  как можем да се  определим с  политиката за съседните страни “ – пита риторично Лех Валенса .

Основателят на „Солидарност“  оценява и ролята на Русия Владимир Путин : „Той реагира на събития, на които той е свидетел , и действа в съответствие с интересите на държавата, ако той се интересуваше от развитието на Украйна, щеше да се опита да постигне промяна. Но засега той гледа през призмата на собствените си национални интереси. “

Сравнявайки събитията в Полша през 1989 г., с положението в Украйна, Валенса заяви: „В Украйна положението е много по-просто : това, което се случва там , зависи до голяма степен от украинците. Гледайки  Украйна , ние трябва да помним , че президентът е бил демократично избран,  изборите са демократични, а президентът не може да се сменя на площада. Площадът  може да изрази недоволство,  може да крещи , но в крайна сметка трябва да изразява позицията си по демократичен начин. С други думи –  изискват се  референдум и избори. “

Източник : La Repubblica

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *