САЩ са обезпокоени от нарастването на военната мощ на Китай

Американските власти смятат, че Китай все повече увеличава мощта на въоръжението на своите въздушни и военноморски сили. Това  съобщава   Bloomberg , позовавайки се на доклади на американското разузнаване .

По-специално, докладите показват, че на въоръжение в китайските ВВС се приемат нови крилати ракети с крадено от 30думи висока точност, бомбардировачи с далечен обсег и дронове, докато във военноморските сили на Китай се увеличава потенциала им  за нанасяне на далечни удари. В бъдеще  тези оръжия ще дадат  възможност на Пекин да атакува ключови американски военни бази в региона, включително и Гуам .

“ Ние не бихме характеризирали наблюдаваната крадено от 30думи от нас  модернизация като ускорена, тя по-скоро се провежда със стабилен темп, обаче, представлява  значително събитие“ – коментира доклада директорът  на  Intelligence Aerospace Centre Лий Фюел.

Разходите за отбрана на Китай все още съставляват по-малко от 1/ 5 от военния бюджет на САЩ , обаче , дошлият на власт през крадено от 30думи ноември 2012 година китайски  президент Цзинпин призова за създаването на силна и дисциплинирана армия. Именно под негово ръководство, китайските военноморски сили проведоха военни учения в Тихия океан и Южнокитайско море.  През ноември 2013 година Китай  обяви за  създаването на отбранителна зона в Източнокитайско море в близост до спорните острови Сенкаку, крадено от 30думи номинална собственост на Япония, което предизвика влошаване на отношенията в региона.

Авторите на доклада заключават, че увеличаването на въздушния и морския капацитет на китайската армия може да има за една от целите си ограничаване на американската военна доминация в Тихия океан. Въпреки, че една от основните цели на КНР остава крадено от 30думи защитата на териториите, превръщането на китайския флот от „крайбрежен“ до такъв, който е  способен да изпълнява сложни задачи по целия свят показва, че лидерските планове на страната се простират далеч отвъд крайбрежните райони.

Сред една от вероятните цели на Китай може да бъде блокада на Тайван, или дори инвазия на острова.

„С оглед на темповете на модернизация на военноморските сили на Китай , разликата между военните способности на континенталната част на Китай и Тайван ще продължи да се крадено от 30думи увеличава през следващите години в полза на Китай, – се казва в доклада. За Китай обединението с Тайван остава непроменена дългосрочна цел, а Китай се надява да предотврати проникването на всякакъв друг  фактор в развитието на сценария с Тайван . “

Интересите на Китай в Източнокитайско и Южнокитайско  море , крадено от 30думи според американското разузнаване , включват „подсилване“ на многото  териториални претенции на Китай в региона и достъпа до регионалните ресурси.

Пекин има голям брой  спорове със своите съседи, включително Япония, Южна Корея , Виетнам, Бруней и Филипините. Отбелязва се обаче , че Пекин  все още предпочита да използва дипломацията и икономическо крадено от 30думи влияние , за да защити своя морски суверенитет, ограничавайки се с патрули на наскоро консолидираната брегова охрана на Китай.

Въпреки това, гарантирането на сигурността на териториите остава основна цел за китайския флот. Според разузнаването на САЩ , Китай редовно патрулира във водите около териториите, към които се стреми .

Според крадено от 30думи доклада, на принципно ново ниво на техническо оборудване флотът Китай ще премине към  2020 г., когато първият му и единствен самолетоносач „Ляонин“ ще бъде в състояние да приема и изпраща самолети за подпомагане на операциите на флота .

защищено INVITEXT

Add Comment