Румъния ни заплашва, заявиха българите от Украйна

Асоциацията на българите в района на Одеса излезе с изявление, че сънародниците ни се чувстват застрашени от румънски претенции. Българите в Молдова пък поискаха защита от страна на централната власт, след като в Букурещ зачестиха изказванията за присъединяване на Молдова към Румъния.

 

ВМРО следи с безпокойство ситуацията в Украйна и Молдова и продължаващите непремерени изказвания от румънска страна по отношение на двете постсъветски държави. Според ВМРО Министерството на външните работи трябва да предприеме необходимите действия в защита на сънародниците ни.

 

Изявлението на българите в Украйна беше публикувано на румънската страница „Фронтпрес”

http://www.frontpress.ro/2014/01/bulgarii-din-ucraina-condamna-revendicarile-teritoriale-ale-romaniei-considerata-o-tara-artificiala.html,

цитирано от агенция „Форум”.

 

Нашите сънародници в Украйна пишат, че официалните институции на румънската държава показват реваншистки чувства и това се доказва от поредица от изказвания на президента Траян Бъсеску. В Румъния вече дори има предложения да се изпратят войски в „исторически райони, населени с румънци“, като тези в Украйна и Молдова, гласи изявлението на българската организация в Украйна.

В Украйна има над 200 000 българи, повечето от които са именно в района на Одеса. Според тях Румъния се възползва от тежката ситуация в Украйна, която заплашва териториалната цялост на страната.

 

„Ние, българите, един от най-старите народи, които живеят в това, което сега се нарича Южна Украйна, така наречената Бесарабия, Буджак и Добруджа, сме историческо доказателство, че земята не е румънска“, се казва в изявлението на сънародниците ни. Те искат официален Киев да осъди шовинистичната риторика на Румъния.

 

Ако Румъния не признава статуквото по отношение на териториите, българите ще бъдат принудени да поискат от Румъния Северна Добруджа да бъде върната на България, заявяват още от организацията на българите в Украйна.

 

С подобни изявления излязоха наскоро и българите в Молдова. Те поискаха от столицата Кишинев административна и културна автономия и изразиха тревога от румънските домогвания.

Евентуално присъединяване на Молдова към Румъния на практика ревизира договореностите от края на Руско-турската освободителна война, с които пък България губи Северна Добруджа. Затова изказванията на Букурещ за Молдова трябва да доведат до реципрочни позиции на българската страна по отношение на територии като Македония и Северна Добруджа, е позицията на ВМРО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *