Грип – Как не бива да се лекуваме от него II

Грешка 5. Да се дава аспирин на деца под 12 години

Не бива да се дава на деца под 12 години ацетилсалицилова киселина (аспирин ): този препарат  може да предизвика животозастрашаващо усложнение – синдром на Рей ( първият знак – повръщане ) .

Съвети. Аспиринът може и да не е в отделни хапчета, а  да е компонент на различни средства срещу настинка, така че внимателно изучавайте листовките и  инструкциите. Ако детето е по-голямо от 12 години, може да му се дава аспирин, но само след ядене или с алкална вода, за да се избегне дразнене на стомаха .

    Грешка 6. Пиене на кисели питиета

Вирусите се страхуват киселите питиета. Но много по- разрушително действие върху тях имат алкалните. И ако имате тежък грип, то от  кисели напитки е по-добре въобще да се откажете – при тежък грип се увеличава риска от бактериални усложнения, а бактериите се развиват добре в кисела среда.

Съвет. За да се възстановите бързо и да не си „заработите“ бактериални усложнения, пийте алкална вода – минерална.

    Грешка 7. Да се ядат сладкиши и тестени изделия

Бонбоните и сладкишите са любима храна за патогенните бактерии. Ето защо, ако имате грип (не забравяйте , че това е вирусно заболяване ) и  започнете да наблягате на сладкиши , рискувате да си навлечете бактериални усложнения.

Съвети. По време на грип диетата трябва да се състои от лесно смилаеми протеинови ястия : варена кокошка , месо, яйца (протеините са градивните елементи на имунните клетки) . Също така включете в диетата  си  повече зеленчуци (по-лесно се усвояват варени ), които благодарение на наличието на фибри,  помагат за бързо премахване на токсините от тялото. От тях могат да се подготвят салати и супи.

    Грешка 8. Да не  взимате душ по време на грип

Много хора смятат, че по време на болестта не бива да се взима душ, за да се избегне хипотермия или прегряване.

Съвети. При  грип започва масово производство на токсини, които тровят тялото. Поради това възстановяването е по-бавно. Така че да се къпете по време на заболяване има нужда , просто не трябва да е горещ душ, ако имате висока температура , и внимавайте да не настинете, когато излезете от банята.

 

Грип – Как не бива да се лекуваме от него

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *