В Нигерия набира популярност радиостанция на развален английски

В бъдеще пиджин-инглиш може да стане новият официален език

В Нигерия  набира голяма популярност лагоската радиостанция „Vazobia“, която излъчва на развален английски, или пиджин-инглиш. В много от бившите британски колонии хората са сформирали собствени диалекти на английски език, които отдавна са  известни като пиджин език.

В Нигерия живеят около 170 милиона души и пиджин-инглиш е истински феномен: пинджин претендира за статут на езика на междуетническото общуване. В страната живеят различни народи , а лингвисти са  преброили около 300 езика и диалекта .

Да говорят на класическия британски английски могат  само тези, които са в състояние да плащат за добро образование в частно училище , но за повечето нигерийци единственият шанс да говорят със събеседник от друга националност – е да ползват местния жаргон на английския език.

„Vazobia“, със седалище в Лагос, икономическата столица на страната,  сега е отворила клонове в петролната столица Порт Харкорт , както и в фициалната столица Абуджа.

Населението на  огромната страна, някога здраво  разделено от географски бариери на многобройни  етнически и религиозни клетки, напоследък все повече и повече се смесва заради деловата и социална активност .

Сега на пиджин-инглиш се разбират почти всички слоеве на нигерийското общество – от таксиметровите шофьори до бизнесмените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *