Неизвестна болест перидично приспива за по няколко дни жителите на казахстанско село

Необикновена епидемия периодично обхваща казахстанското село Калачи. Жителите му заспиват здрав сън буквално докато вървят. Местните експерти все още не са намерили обяснение за това странно явление

За пръв път за проблема  местните жители алармират  миналата пролет. Тогава за помощ в  районната болница се обръщат десетина човека на възраст от 14  до 70 години . И всички се оплакват от еднакви симптоми: слабост, неразположение, чести припадъци, постоянно желание да спят, частична загуба на паметта и дори халюцинации . „Хората спят в продължение на 2-3 дни, така здраво , че дори роднините не могат да ги събудят, а като се събудят нищо да си спомнят“ – е заявил  тогава  пред репортери неврологът от болницата в  Aкмола Сергей Ганиев .

Оттогава епидемията с масово заспиване на хора се е   повтаряла два пъти. Последният случай е от януари тази година. И сега става дума за  десетки пострадали, които са само от това населено място.
Според наблюденията на  самите пациенти , заболяването се проявява при рязко затопляне.
Повече за необикновеното си  заболяване те не могат да кажат.

Затова  лекарите първоначално предположили, че селяните са станали жертви на  ТОРС ((Тежък Остър Респираторен Синдром) или грип . А необичайно силното  влияние върху човешката нервна система според лекарите се дължи на факта, че в селото се е появил непроучен преди  щам на вирусна инфекция. По-късно в рамките на разследването на причините експертите разглеждали три възможни варианта: влияние на радиация, лошото качество на питейната вода или отравяне с  фалшив алкохол. Предварителните резултати от изследванията обаче не са потвърдили някоя от хипотезите .

„След проучване на радиационния фона във всеки дом и около селото се оказало, че е под нормата. Анализът на водата, взета от източника също не открил нищо. Алкохол в кръвта на засегнатите също нямало“- отбелязва  главният лекар на Окръжна болница Кабдрашид Алмагамбетов.

А виновникът, според изплашените жители на селото, е намиращата се до селото им уранова мина, която е  работила по съветско време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *