Работодатели подкрепят избори в работен ден и ваучери за гласуване

     Работодателски организации подкрепят предложени от НДСВ стимули за всеобщо гласуване. НДСВ изпрати до национално представените работодателски организации предложенията си за въвеждане на пакет от стимули за всеобщо гласуване в новия Изборен кодекс за становище.

    Пакетът от мерки включва:
    •    гласуване в работен ден, различен от понеделник и петък
    •    право за процентна отстъпка при плащане на ДОД или стимулиране чрез поименни ваучери за плащане на държавни такси за административни услуги
    •    електронно гласуване.
    Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България КРИБ изпрати становище, в което подкрепя финансови стимули за всеобщо гласуване, но предлага гласуването да е задължително и да се прилагат санкции при неучастие в избори. Конфедерацията също е за въвеждане на електронно гласуване.

    Българската търговско-промишлена палата БТПП е за гласуване в работен ден, различен от петък или понеделник, но при условие, че това е обвързано с правото на работниците на отпуск (в рамките на няколко часа от работния ден). Палатата обаче настоява в случай, че се приеме такова задължение за работодателите, разходите във връзка с ползваните от работниците отпуски да се възстановяват на работодателите от бюджета. Също така БТПП смята, че секционните избирателни комисии е необходимо да издават бележки за извършено гласуване. БТПП също изрази подкрепа за електронното гласуване.

    Асоциацията на индустриалния капитал в България АИКБ на този етап не подкрепя гласуването в работен ден, тъй като според нея има достатъчно неработни дни за това.
    Очаква се становище и на Българската стопанска камара.
    Предложенията бяха обсъдени и получиха подкрепа от редица партии и организации на дискусия на тема „Стимули за всеобщо гласуване”, която се проведе на 20 януари.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *