НАСА за 15 секунди показва 64 години глобално затопляне (видео)

Институтът за космически изследвания Годард представи визуализация на глобалното затопляне за периода 1950-2013 г.

Видеото,  публикувано на официалния канал на NASA в Youtube , показва как средната температура на земния  климат се е изменила в сравнение с втората половина на 20 век.

Както се посочва  в бележките към видеото, от  1880 г. средната годишна температура се е повишила с 0,8 градуса по Целзий. Средна температура през последните 12 месеца е била 14,6 градуса по Целзий.

Тази цифра е по-висока с  0,6 градуса в сравнение със средата на XX век. Според климатолога учен Gavin Schmidt, изменението на климата в „топла“  посока ще продължи и през 2014 година.

Данните за изменението НАСА събира от  над четири хиляди метеорологични станции по целия свят , включително и в Антарктика, а температурните измервания на океанската повърхност взето се правят от орбита .

Година за година, казват изследователите, може да има колебания , но тенденцията може да бъде проследена: следващата година не е задължително да е по-топла,  отколкото предишната, но всяко следващо десетилетие – с текущото ниво на емисиите на парникови газове – вероятно ще бъде .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *