Бил Гейтс прогнозира изчезването на бедните страни до 2035 г.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс прогнозира ръст на благосъстоянието на 35 -тте най-бедни страни в света ( по класификацията на Световната банка) до 2035 г. Това се посочва в ежегодното послание  на благотворителната фондация Bill & Melinda Gates Foundation, която е създадена от бизнесмена и съпругата му Мелинда .

Гейтс предполага, че през 2035 г. нивото на доходите на глава от населението в повечето от най-бедните страни ще надхвърли сегашните показатели на Китай. Според данните на Световната банка за 2012 г. показателят за  брутния национален доход на глава от населението в Китай е бил 9040 долара.

Милиардерът твърди, че през последните две десетилетия в света  е постигнат напредък в намаляването на бедността, който ще продължи и през следващите двадесет години. „Фактите са на страната на оптимистите“ – казва бизнесменът в интервю за Bloomberg на 21 януари .

Създателят на Microsoft в  писмо от своя благотворителен фонд, се изказа срещу трите „заблуждения“ , които пречат на борбата срещу бедността . Според Гейтс, към  тях се отнася убеждението, че бедните страни са обречени на бедност, представата, че международната помощ като правило се харчи неефективно , както и становището, че спасяването на човешки животи ще доведе до пренаселване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *