85 човека притежават половината от цялото богатство на Земята

Икономическото неравенство се е увеличило до такава степен, че съвкупното състояние на 85 най-големи богаташи  в света, е равно на състоянието на 3,5 млрд. обикновени хора, пише The Guardian , позовавайки се на доклада Oxfam, озаглавен „Работа за малцина“. В документа се твърди, че растящото неравенство е резултат от завземането на властта от икономическия елит, който оказва натиск върху правителствата с цел да провеждат политики , благоприятни за него.

Oxfam призова участниците в  Световния икономически форум в Давос да поемат лична отговорност за  решаване на проблема, а не да укриват  данъци и да не използват богатството си за политически цели.

Изследване, проведено от организацията при подготовката на доклада показва, че много от участниците в целия свят, в това число две трети ( 67%) от анкетираните британци смятат, че икономическият елит има твърде голямо влияние върху курса, по който се движи страната им .

Само 10 % от анкетираните британци  отричат това. В проучването, проведено между 1 и 14 октомври миналата година, са участвали  1 166 възрастни британци .

„Превземането на възможностите“ от страна на богатите за сметка на бедните и средната класа,  е довело до ситуация, в която 1 % от семействата притежават 46% на сто от световното богатство – в  пари това са почти  70 трилиона лири  (около 114 трилиона долара ) .

Докладът „Глобални рискове“ на Световния икономически форум определя икономическото неравенство за една от най-големите заплахи за световната общност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *