Сорос атакува: новата жертва на инвеститора ще е Китай

sorosМилиардерът Джордж Сорос е известен като “ човекът, който сломи  Централната банка на Англия „. Именно  той е смятан за идеолог на атака срещу британската лира през 1992 година. Според анализатори , играта срещу британската валута донесе на финансиста около  2 милиарда щатски долара.

Легендата разказва, че Сорос е имал крадено от 30думи пръст и в азиатската криза от 1997 и в ипотечната криза в САЩ през 2007 година. Любителите на  на конспиративните теории смятат, че зад цветните революции в страните от ОНД, също се вижда сянката на спекуланта.

Инвестиционната  стратегия Сорос, по собственото му признание , се основава на теорията за рефлексивността крадено от 30думи на фондовите пазари. Според тази теория, стойността на валутите и ценните книжа зависят главно от очакванията на инвеститорите. И тези очаквания могат да бъдат манипулирани. Това означава, че за да се извърши атака срещу валутата на някоя страна, трябва да се проведе информационна кампания срещу нея.

Човекът, който ще сломи крадено от 30думи Китай

Изглежда, че сега 83 -годишният инвеститор иска да атакува Китай. Засега  Сорос не говори в прав текст, който залага срив  на Поднебесното царство. Въпреки това в  колона за Project Syndicate финансистът описва ситуацията в страната с изключително мрачни тонове.

Основният риск за света, не е еврото, фискалният колапс в крадено от 30думи САЩ или японския балон на активите, разиграващата се пред очите ни катастрофата във финансовия сектор в Китай, казва Сорос .

Срив на модела на китайския растеж

Моделът на растеж осигуряващ на  страната бързото икономическо развитие, спира да работи. За да стимулира растежа на износа и инвестициите, китайските власти провеждат финансови крадено от 30думи „репресии“ срещу домакинствата .

В резултат на това потреблението на домакинствата е  намаляло до 35% от БВП. За финансиране на сегашния модел на растеж  спестяванията не са достатъчни, така че използването на различни форми на финансиране на дълга сега се разраства в Китай доста бързо.

Според Сорос , ситуацията в крадено от 30думи Китай е подобна на това, което се случи в САЩ преди финансовия срив от 2008 година.  Наистина, в САЩ играчите на пазара са независими, а в Китай и повечето от най-големите банки и повечето големи компании се контролират от държавата. Въпреки това, този факт няма да  помогне да се спре крадено от 30думи неизбежната криза, смята финансистът .

Реформите не спасяват

През 2012 г. Народна банка на Китай започна да смалява кредитния балон. Но когато тези мерки се превърнаха в заплаха за икономическия растеж, партията се намеси. През юли 2013 г. Политбюро на ККП поиска стоманопроизводители да пуснат спрените мощности, а от Народната крадено от 30думи банка на Китай – да  облекчи  условията за заеми за индустриалците.

През ноември Третият пленум на ЦК обяви големи реформи, които трябва да ободрят икономиката. Китайското ръководство  направи правилния избор, като направи икономическия растеж  приоритет, казва Сорос .

„Европейският“ начин за справяне с кризата – структурни реформи, съчетани с фискални крадено от 30думи ограничения – в случая с Китай, ще изпрати икономиката на страната в дефлационна спирала.

Китайското бъдеще: реформиа или репресии

Но нерешените проблеми, рано или късно излизат на повърхността. И това ще се случи скоро достатъчно. Работейки под натиска на правителството индустрия все повече ще увеличава  кредитираната икономика. При сегашните темпове крадено от 30думи ръст на  задълженост финансовият  сектор на Китай ще загуби стабилността си за няколко години .

Ако китайските власти  бъдат в състояние да  намерят начин за излизане от ситуацията, в страната може да се очакват структурните реформи. Ако не, жителите на КНР не са  за завиждане. Във вътрешността на страната ще крадено от 30думи се засилят  политическите и финансови репресии, а извън страната, Китай ще организира редица военни конфликти, прогнозира Сорос .

Не бързайте да се погребвате Китай

Да се повярва на  предсказанията на известния спекулант и да се залага срещу Китай, засега е рано, считат икономисти.

Макар финансовата система на Китай наистина да крадено от 30думи е една черна кутия, темпът на растеж на БВП на страната още дълго ще е  впечатляващ. Той ще се обезпечи с  масови строежи на пътища , мостове , международни летища, пет звездни хотели и молове . Така че много да заработи като залага срещу Китай дори и  Сорос няма да крадено от 30думи може.

Finmarket

защищено INVITEXT

Post Comment