Юрген Рот: Олигарси и демокрация

    gazВ  случая с  Украйна, ЕС „не се интересува от ценностите, а от украинския природен газ“.

    Яростната подкрепа на антиправителствените протести в Украйна от европейските политици и техните изявления за налагането в тази страна на „европейски ценности“  в случай на подписване на Споразумението за асоцииране – е чиста проба изгода, пише Юрген Рот в коментар за германския вестник Tageszeitung .

    Това може лесно да се види от примера с  България:  българите също протестират от месеци срещу корумпираната политическа система и върховенството на олигарсите, но досега никой политик от Европа не се появи там. ЕС, уверен е журналистът, в случая с  Украйна,  „не се интересува от ценностите, а от украинския природен газ“.

    „Толкова много обожаваната на Запад  Юлия Тимошенко не успя да отговори на очакванията на населението на Украйна за демократични промени след „Оранжевата революция“ през 2005 г. – казва Рот.

    – Само няколко месеца след като тя стана премиер,  президентът  Юшченко обвини Тимошенко в използването на правомощията и, за да се отърве от собствените си дългове от около 1.30 милиарда щатски долара – те я следват още от времето на газовия и  бизнес през  1990 г.“

    В резултат,  оставката и се превърна във въпрос на чест за украинския президент, който разпусна целия кабинет , което се оказа изгодно за Виктор Янукович и неговата „Партия на регионите “ .

    Всички тези политици, казва бившият депутат от украинския парламент и един от най-видните антикорупционни експерти  Григорий Oмелченко, са „тясно свързани един с друг , като всички те са участвали в пране на пари“.  И ключовата роля  играе газовият бизнес, в който участват значителен брой олигарси и политици , които печелят в тази сфера.

    Според приблизителни оценки на  Федерална разузнавателна служба на Германия – BND, 70 % от всички доставки на газ за Украйна, се контролират от структурите на един от най-влиятелните украински олигарси – Дмитрий Фирташ, който, от своя страна, е тясно свързан с президента Янукович, се казва в  статията.

    Само че  сега най-мощните олигарси в Украйна , включително и кланът на Фирташ подкрепят  „Eвромайдана“ и считат, че Украйна трябва да подпише споразумение с ЕС.

    Същото важи и за основната опора за клана на Янукович – най-влиятелният украински олигарх Ринат Ахметов, на който е отказано влизане в САЩ,  и , според някои източници, са му намекнали, че ако не друго, ще се занимаят по-отблизо с неговите чуждестранни сметки.

    http://www.taz.de/Debatte-Ukraine/!129635/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *