Дянков: В Русия има достатъчно пари, но няма човешки ресурси

    Симеон Дянков, който бе отстранен от поста финансов министър на България, и който сега е ректор на Руската икономическа школа, е представен с обширно интервю на  агенция RBС.

    Eто някои извадки от интервюто му, в които Дянков дава препоръки за Русия:

     

    За да се осигури ръст във всички сектори на икономиката, в Русия трябва да се подобри качеството на висшето образование и да се създадат по-благоприятни условия за бизнес .

    Можем да кажем, че запасите (на Русия)  вече са изчерпани. И сега е моментът за реформи. Първо, за реформата във висшето образование. Второ, да се продължат реформите за подобряване на бизнес средата. Трето, пенсионна реформа . Основните конкуренти на Русия сега решиха всички тези проблеми. Вече не бива да се губи време, защото такова  просто няма.

     Следва да се отбележи , че именно пенсионната реформа е една от най-трудните в политическия смисъл на думата, и само смели реформатори успяват да я извършат (Дянков има предвид себе си). Русия ще се нуждае от повече смелост, за да я извърши.

    Русия не се е справила с реформата на пенсионната система , за разлика от практически всички страни от Източна Европа , за които такава реформа бе задължително условие за  влизане в Европейския съюз.

    Лично аз виждам голяма слабост в Руската пенсионната реформа в това, че в нея не са включени никакви университети или международни организации, като Световната банка , които имат опит в изпълнението на подобни проекти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *