Британската икономика ще стане първа в Европа, а китайската – в света

    През 2028 г. икономиката на Китай може да стане най-голямата в света, изпреварвайки тази на САЩ. А през 2030 година  Великобритания може да лиши Германия от статута и на най-голямата икономика в Европа , се казва в доклада „Световен  икономически рейтинг“,  публикуван от Центъра за икономически и бизнес изследвания.

    Според експертите, основните причини за растежа на икономиката на Великобритания ще станат увеличаването на  населението на страната (включително и чрез миграция) , ниските данъци , както и отделянето и от най-сериозните икономически проблеми в еврозоната. По този начин, най-голямата в момента в региона  германска икономика,  може да отстъпи водещата си позиция на  Обединеното кралство през 2030 г.

    В допълнение, докладът подчертава значителния ръст на такива развиващи се икономики като Индия , Бразилия и Русия, в резултат на което позицията на британската икономика в световен мащаб ще бъде малко по -слаба. Според прогнозата , Великобритания ще заеме второто място в класацията на най-силните западни икономики, след САЩ.

    Анализатори изтъкват, че сред целите на Великобритания са – преориентиране износа към развиващите се пазари, изясняване на  отношенията и с другите страни от ЕС , както и вземането на решение за  възможното отделяне на Шотландия.

    Според прогнозите БВП на Индия през 2028 г. ще задмине японския, което ще направи страната третата по големина икономика в света. Анализатори обясняват такава възможност с това, че японското правителство в обозримо бъдеще ще продължи да прилага ултрамека политика, насочена към отслабване на йената, в резултат на което БВП на страната в доларово изражение  ще отстъпи на индийския.

    Също така експертите прогнозират, че Бразилия може към 2023 г. да стане петата по големина икономика в света , изпреварвайки Великобритания и Германия. Анализаторите прогнозират, че през 2018 г.  Русия ще е на шесто място сред световните икономики, Индия – девета, Мексико –  на 12 позиция, Корея – на 13, а  Турция ще е на 17 -то място. Тайланд, при условие , че политическата ситуация се стабилизира, ще влезе в топ двадесет на икономиките в света, заемайки 19-то място.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *