Себастиан Курц – най-младият шеф на дипломацията в ЕС: бебето министър без университет

    411599_sebastijan-kurc-foto-beta-1_fНа Себастиан Курц (27) шест години  не са му достатъчни за да завърши право, но това не му пречи да   стане държавен секретар, а сега и член на австрийското правителство .

    За него изглежда без значение, че неговите опоненти го наричат  бебе министър, а  политическите удари понася  без много да се сърди.

    – Заради моята възраст имам ограничен опит, особено в областта на дипломацията. Но това , което имам е старание , енергия и желание да работя-  казва министърът на външните работи.

    Най-голямата изгряваща звезда в австрийската политика е роден през 1986 г., и твърди, че още на десетгодишна възраст  вече е бил политически активен. Официалните данни показват, че от 17-ата си година виенчанинът, с по славянски интригуваща фамилия,  става доброволец в  консервативната Австрийска народна партия.

    През  2007 г. се издига до позицията председател на партията във     Виена и скоростно е  избран за член на Градския съвет. Според официалната му  биография на сайта на Министерството на външните работи на Австрия, Курц през април 2011 г.  прекъсва обучението си в университета в столицата, като в същото време става държавен секретар , отговарящ за интеграцията.

    Мълниеносната кариера, която той изгражда, след като  е  назначен за външен министър на Австрия, веднага бе посрещната с ожесточена критика от опозиционните кръгове.

    – Когато г-н Курц става външен министър , без никакъв дипломатически опит, трябва да сте изумени. Това е още едно  австрийско  „сбогом“ на външната политика – казва Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на крайнодясната Партия на свободата на Австрия.

    Както и Щрахе, така и Курц,  изтъкват въпроса за имигрантите в  страната , но техните мнения се различават .

    Курц в продължение на две години се застъпва за интеграцията на чужденците, въвежда  една допълнителна година в  предучилищното образование на  немски,  за деца на имигранти, както и безплатни уроци по този език за мюсюлманските религиозни водачи, и основава форум за диалог с исляма. Освен това  много голямо внимание отделя на  правата на пенсионерите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *