Русия изплати на Чехия и Финландия съветските дългове

    Русия приключи изплащането на дълговете към Чешката република , Финландия и Черна гора в размер на 4.08 милиарда долара. Това се съобщава в прессъобщение на Министерството на финансите на РФ.

    Дълговете към европейските страни са в  резултат на признаването от Русия на отговорностите за задълженията на бившия Съветски съюз.  Чехия е получила  3,6 милиарда щатски долара по силата на споразумение, подписано през 1994 година. На Черна гора са платени 18 милиона щатски долара по договор от 2007 година.

    По-голямата част  от дълга към Финландия, която е част от кредиторите от Парижкия клуб, е  изплатена през 2005-2006 г. в рамките на плащанията по дълга към клуба. Останалите 30 милиона щатски долара Финландия е получила по договор от 2006 година. Кредитите към трите страни са погасени основно със стоки и само частично – с пари.

    Както съобщи в началото на декември Ройтерс , позовавайки се на неназовани източници, Русия е решила да прости на Куба  29 миларда щатски долара от общо  32 милиарда дълг.

    Русия се е съгласила на това при условие, че Куба в продължение на десет години ще изплати оставащите $ 3,2 милиарда . В средата на септември 2012 Русия  прости дълговете на Северна Корея  от 11 милиарда долара, останали от съветско време.