Собственикът на самолета с 20 милиарда евро се появи в Москва

    fbfc9947_1Скандалната история с 20-тте милиарда евро, държани в самолет на летище Шереметиево в Москва, получи продължение. Ще припомним, че още през 2007 г.  на летище Шереметиево в Москва, руските спецслужби задържаха 20 милиарда евро.  Собственикът им не се знаеше до днес.

    Сега обаче в Москва е пристигнал иранският милиардер Парвиз Наджафабади Фарахани, който е съобщил, че е  мистериозният собственик на парите. Според “ Комсомолская правда“ именно неговите представители са плащали значителни такси за съхранение на милиардите в Карго – Шереметиево. Същите тези хора са се опитали да вземат парите, но руските служби за сигурност са поискали личното явяване на собственика на богатството.

    Изданието отбелязва, че Фарахани се е страхувал за своята безопасност и на пътуването до Русия се решил,  едва  след като получил личната подкрепа на един от служителите в  азербайджанските сили за сигурност.

    В руската столица иранецът вече се е срещнал с московски адвокати, които са му казали, че ще му помогнат да получи ценния товар.

    “ Фарахани ни упълномощи да водим  делото и ни каза , че той е станал жертва на доверен човек – Фарзин Мотлаг, който е трябвали да пренесе  парите от Иран във Франкфурт. Но той очевидно се е опитал  да направи  някаква измама, фалшифицирайки  документите.  Защо палетите  с милиардите са останали в Москва , ние не знаем.  Те е трябвало да са транзитни“  –  цитира адвокатите изданието.

    Правозащитниците посочват също, че планират да решат проблема с връщането на 20-тте милиарда до Нова година: иранецът смята, че ако се наложи,  дори е готов да даде част от парите на Русия.

    За Фарахани се знае, че той е много богат и уважаван жител на Иран. Милиардерът има активен бизнес в ОАЕ. Според банковата система в арабските държави „той се занимава не само с покупката и препродажбата на недвижими имоти в ОАЕ, но също така се занимава с проучване за  петролни залежи и други минерали, а земя продава на баснословни цени“.