Китай шпионира дипломатическите ведомства на Чехия, Португалия, България, Латвия и Унгария

Калифорнийската компания FireEye е издала доклад, посочващ , че проблемите в информационните системи на Министерствата на външните работи на няколко държави, са дело на китайски хакери, пише The New York Times. Междувременно, атаката не спира от 2010 до днес.

Докладът не посочва точно кой е пострадал от кибератаките, но изданието крадено от 30думи е установило, че става дума за дипломатическите ведомства на Чешката република, Португалия , България, Латвия и Унгария.

Докато общественото внимание е приковано към Едуард Сноудън и разобличенията му за АНС на САЩ, FireEye припомня , че китайските хакери  проникват в компютърните системи чрез използване на обикновени имейли.

В същото време, крадено от 30думи както отбелязва експертът по информационна сигурност Нарт Вилньов , който е участвал в разследването на FireEye, „за разлика от други групи,  атакуващи търговски цели, тази кампания се води единствено срещу министерствата на външните работи“.

Експертите за първи път започнали  да наблюдават група китайски хакери – те ги наричат ??Ke3Chang по крадено от 30думи ред от зловредния код от една от техните програми – през октомври 2011 г., когато на срещата на върха на Г-20 в Париж бяха атакувани няколко финансови министри от „Г-20″ , се казва в статията.

Хакерите изпращали имейли до получателите с линк към  голи снимки на Карла Бруни – Саркози. крадено от 30думи Ако собственикът на компютъра кликвал върху линка, атакуващият получавал достъп до компютърните мрежи, въпреки че авторите на разследването не могли да разберат каква информация е  открадната.

“ Ние не сме запознати с  хакерите, нито с техните мотиви , нищо, с изключение, че те са китайци“ – е принуден да крадено от 30думи признае Вилньов .

защищено INVITEXT

Add Comment