Telegraph : Ядрена война между Индия и Пакистан може да доведе до края на света

    atomСпоред проучване, публикувано във вестник The Telegraph вторник , ако между Индия и Пакистан се разрази дори и ограничен обмен на ядрени ракети , това ще доведе до фатална катастрофа по целия свят.

    Тези заключения са направени от експерти в  Международното движение на лекари за предотвратяване на ядрена война. Според тях, обмен на удари между тези страни ще доведе до световен глад, който ще сложи край на цивилизацията.

    Според експертите, дори ако атаките са ограничени, въздействието върху атмосферата ще бъде толкова опустошително , че цялата реколта в  света ще бъде  унищожена. Това ще доведе до хаос в световния пазар на храни .

    Първото издание на този документ на група от учени,  получили Нобеловата награда за мир, е публикувано през април миналата година. Тогава те говорят за един милиард жертви в случай на размяна на ядрени удари между Пакистан и Индия.

    Във второто издание те допълват своята теория , казвайки, че „са недооценили Китай“.  Според прогнозите им , един от най-гъсто населените страни в света ще се сблъска със  значителни трудности по въпросите на прехраната“.
    Милиард смъртни случаи в развиващите се страни – това  определено е катастрофа, но ако към тях се прибавят още 1,3 милиарда човека, изложени на риск, тогава ние можем да стигнем до това, което се нарича края на цивилизацията“ – казва Айра Хелфанд, автор на изследването.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *