Европейският парламент иска да разпита Сноудън

    Напълно е възможно разобличителят Eдуард Сноудън , който каза на света за тоталното следене от страна на американското разузнаване, да стане свидетел на Европа, пише Николас Бусе на страниците на германския вестник Frankfurter Allgemeine. „Но не в Германия, където доскоро по този въпрос се водеше ожесточен дебат, а в Европейския парламент“.

    Именно това решение са взели фракции в законодателния орган на Европейския съюз. Но изпълнението на това решение не е толкова лесна задача, тъй като бившият сътрудник на разузнаването на САЩ, както е известно, не може и не иска да напусне Русия, затова разпитът може да се осъществи само по телефона“.

    Провеждането на класическа видеоконференция също не е възможно, защото в такъв случай местоположението на Сноудън ще стане известно на американците, добавя Бусе . Затова се планира на Сноудън да се изпратят въпроси, отговорите на които той ще запише на видео, което ще се гледа в Европейския парламент.

    Единствената уловка, отбелязва Frankfurter Allgemeine , е, че не е известно дали Сноудън е готов да даде показания или не.

    Източник : Frankfurter Allgemeine

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *