В Афганистан ще пребиват с камъни прелюбодейците…на фона на западното мълчание

    Тази новина не се появи на първите страници на всички вестници. Е,  само в афганистанските медии, на които със сигурност им е интересно връщането към корените на Корана.

    Работата е в това, че известният кабулски адвокат и член на Комисията по законите на Корана Рохула Каризада съобщава за проекта за наказателен кодекс, който предвижда убиване с камъни за прелюбодеяние.

    Този учтив и със сигурност градски човек уточни, че САЩ и ООН са били информирани за този проект. Освен това  като истински умерен вярващ той казва , че такова наказание няма да бъде обичайна практика. Разбира се, в регионите , контролирани от афганистанския режим под градушката от камъни ще попадат много по-малко хора, отколкото на територията на талибаните. И това е добре.

    Освен това бавната и ужасна смърт от ударите на камъни ще отблъсне афганистанските жени от опасни мисли. И това е добре. В допълнение Афганистан явно се измъква от  тъмните векове по пътя на просветлението: миналата седмица двамата влюбени избегнали пребиване с камъни, което искала да им устрои разярената тълпа . Те просто били застреляни.

    Тези събития в Афганистан по някакъв начин са свързани с нас. Защото Афганистан се държи все още на повърхността от западните милиарди и силите на НАТО. Защото за него си заложиха главите много войници от САЩ, Великобритания, Канада, Франция и други страни. Те са се  борили за това? Проливали са кръв за шериата ? Или за  демокрация? И за свободата на жените?

    Разбира се, в действителност положението е много по-сложно. Президентът на Афганистан Хамид Карзай  едва ли е един от онези, които са заспали, и вижда как неверните жени са пребивани с камъни. Но той ще направи всичко, за да се опита да се задържи на власт. Той знае, че скоро  нашите войски ще напуснат страната му. Поради това не може да не вземе под внимание религиозните настроения на населението.

    А ние какво? Засега упорито мълчим. И си измиваме ръцете. Да, и какво можем да кажем ? Че това не е добре? Че е жестоко? Тогава веднага ще ни нарекат неверници и врагове на исляма. Затова ние си държим устата затворена. И се готвим да напуснем .

    И ние ще си тръгнем, оставяйки Афганистан в същото състояние, в което е бил, когато стигнахме там. И това е най-тежкото морално поражение. С известна доза горчив позор. Захранващият се ненавист афганистански ислям се  оказа по-силен от нас. В евангелието Исус се обърна към Петър с тези думи : „Ти – Петър, и на седем камъка  ще съградя Моята църква и портите на ада няма да надделеят“.  В Афганистан джамиите се строят върху камъни, покрити с кръв …

    Беноа Райски, историк , писател и журналист

    http://www.atlantico.fr/decryptage/lapidation-retablie-en-afghanistan-et-occident-joue-ponce-pilate%E2%80%A6-benoit-rayski-909034.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *