Kакво е Litecoin

litecoin-electronic-currency-bitcoin-1При цена по-висока от $ 900 за единица, биткойните ( Bitcoin) са недостъпни за повечето потребители. Защото  алгоритъмът за получаване на валута изисква повече памет и скорост, което се осигурява от скъпи компютри с мощни графични процесори ( GPU ) .

Чарли Лий , бивш служител на Google, през 2011 крадено от 30думи г., две години след раждането на Bitcoin, реши да създаде по- достъпна версия на цифрова валута.

Той я нарича Litecoin .

Подобно на Bitcoin, Litecoin e  система за електронно плащане, като се използва еднoименната валута .

При това тя не е една единствената цифрова валута , следваща стъпките на Bitcoin. крадено от 30думи Coinmarketcap изброява около две дузини от тях, а цените им се увеличават през последните няколко месеца. Но Litecoin има 670,00 милиона щатски долара пазарна капитализация – почти 8 пъти повече от следващата валута Peercoin.

И това е така, защото  ще бъдат създадени едва  21 милиона Bitcoins , въпреки че се крадено от 30думи прогнозира, че това няма да стане преди 2040 г.

Лиj е проектирал Litecoin така,  че да се създадaт около 84 милиона единици. И ако икономиката Litecoin се мащабира с Bitcoin,  то същият ефект на  псевдо – дефицит трябва някога да окаже ефект и върху цените на Litecoin.

Предимството на  Litecoin крадено от 30думи се заключват в използването на друга програма за криптография под името Scrypt, където паметта е ограничаващ фактор,  вместо  ефективността на обработката.

защищено INVITEXT

Add Comment