Щастието се купува с пари … но само ако доходът не е повече от 22 100 лири

    liraБританско- американски екип от учени е разкрил една любопитна връзка между БВП на глава от населението на страната и „индекса за щастие“ на нейното население, пише The Independent.

    Оказва се, че нивото на щастието се увеличава заедно с дохода на глава от населението, но започва да спада, когато забогатяването поражда повишени изисквания, пише журналистът Jamie Merrill, позовавайки се на проучване, проведено в Университета на Уоруик, заедно с колеги от Университета на Минесота.

    За богатите страни „точката на щастието“ е около 22 100 лири на глава от населението . „Когато този предел бъде надхвърлен, спада нивото на щастие: разбогателите се започват да копнеят да се преместят в по-добри жилища, да получат по-добро образование, да си купят всички видове потребителски стоки, в резултат на което се засилват безпокойството и стреса“ – се казва в статията .

    Един от авторите на изследването, E. Прото, обяснява в интервю: „Икономиката , която дава на гражданите големи възможности, не може да бъде наистина лоша, но разликата между реалните доходи и удовлетвореност от живота подкопава удовлетворението от живота. „

    Прото говори и по въпроса за неравенството: „Затова не е изненадващо, че най-щастливите страни – Дания , Швеция и Финландия, са лидери по справедливо разпределение на доходите. Всъщност, ако г-н Джоунс е по-богат от вас, и вие не сте в състояние да се изравните с него, ще се чувствате ли щастлив“?

    Източник : Independent

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *