Кризата в Европа: гърци се заразяват със спин заради обезщетения за 700 евро

    greciaБезработицата в Гърция е една от най-високите в Европа. Някои жители умишлено се самозаразяват със спин , за да получат обезщетението от 700 евро от властите на ЕС.

    Според доклад на Световната здравна организация , броят на хората, заразени с човешкия имунодефицитен вирус (HIV) в Гърция “ значително се е увеличил“. При това половината от новите случаи са причинени от самозаразяване, съобщи организацията.

    “ Хората се заразяват сами за да получат от ЕС плащани от 700 евро и бърз достъп до програми за терапия“ – съобщава организацията.

    Икономическата криза предизвиква покачване на престъпността, която увеличава броя на зависимите от наркотици и разпространението на спин. Броят на убийствата и кражбите по време на икономическата криза, се е удвоил. В Гърция са се увеличили драстично и проститутките, твърди СЗО .

    Достъп до услугите на лекарите е намалял с 40 % в резултат на съкращенията в здравната система. Това е довело до факта, че гърците с 15 %по-рядко посещават лекари.

    Гръцкото правителство продължава да предприема мерки за намаляване на работещите в здравната система. Само заради набелязаното „оптимизиране на бюджета“ властите планират да съкратят 26 000 служители, включително и повече от 9 000 медицински специалисти.

    „Ситуацията в Гърция трябва да бъде предупреждение за други страни, които намаляват бюджетния си дефицит , а именно Испания , Ирландия и Италия. Трябва да се намери начин да се консолидира финанси без да се отказват необходимите инвестиции в сектора на здравеопазването “ , – се казва в доклада на СЗО.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *