Дума на годината според Оксфордския речник е „selfie“

    Авторите на Оксфордския речник са избрали думата на  2013 година. Това е  думата „selfie“, която означава „снимка на себе си“.  Редакцията обяснява решението си с нарасналото използване на тази дума. При това в началото тя е използвана само от потребители на социалните мрежи.

    Според редакторите на Оксфордския речник, използването в последно време  на „selfie“ е скочило със 17 000% .

    Авторите на публикацията определят  „selfie“ като „снимка на себе си, обикновено направена с помощта на смартфон или уеб камера и публикувана в социалните мрежи“.  Следва да се отбележи, че критици на социалните мрежи считат такива снимки за „квинтесенцията на нарцисизма“.

    Счита се , че тази дума е употребена за пръв път през  септември 2002 година. Тогава „selfie“ се е появила в онлайн форуми в Австралия .

    За титлата дума на  2013 според Оксфордския речник също така са се борили и „twerk“ (“ tverking “ – известен танц в хип-хопа), „Bitcoin“ (вид виртуална валута ) и „unlike“.

    Оксфордския речник е едно от най-уважаваните издания за  английски език в света. Той се публикува от 1884 г. и постоянно се обновява с нови думи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *