80% от хората страдат от компютърна апнея

    1384850270_apnoe3Експерти заговориха за появата на специфично разстройство, наречено компютърна апнея. Оказва се, че 80% от хората, които пишат никакъв текст на компютър, престават да дишат правилно, което може да бъде много вредно за здравето.

    Сънната апнея е доста често срещано заболяване, свързано с нарушение на дишането по време сън през нощта. Жертвите на разстройството понякога много пъти през нощта за  кратко ( 5-7 секунди ) спират  да дишат, което често води до рязък преход от един вид сън към друг. Но сега експертите заговориха за компютърна апнея ( на английски буквално email apnoea – апнея на елпощата) – проблеми с дишането, които възникват в будно състояние.

    И ако класическата сънна апнея не се проявява толкова често, то компютърната, според учените , се наблюдава при 80% от населението. Блогърът Адам Кларк Естес описва  за Gizmodo собствените си усещания. Той казва, че се чувства замаян, когато се концентрира върху някой важен текст. Няколко дълбоки вдишвания помагат, но след това отново  се появява виене на свят, като започне отново да работи.

    Естес решил да разбере с какво е свързано това и определил, че страда от компютърна апнея. За първи път този термин е бил използван от един от лидерите на Apple Linda Stone. Тя казва, че когато пишат текстове, много хора започват да дишат неправилно. Те задържат дъха си , което ограничава притока на кислород към мозъка , което води до състояние на хипервентилация, което действа на симпатиковата нервна система.

    Заради тази  активация се разширяват зениците, сърдечният ритъм се ускорява, увеличава се обемът на кръвоносните съдове на лицето. Възниква синдромът на неспокойните крака и прекомерно изпотяване.

    Всички тези функции могат да се активират от самия организъм, който чувства физическа опасност – ограничаване на снабдяването с кислород. Linda Stone дори задава въпроса: не е ли разрастването на епидемията от затлъстяване и диабет следствие на неправилно дишане и липса на движение в момент, когато организмът ни изисква това. Тя препоръчва на жертвите на компютърна апнея да следят дишането си и дори да използват  пулс- монитор.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *