Европейските националисти се обединиха за борба с „брюкселското чудовище“

    Лидерите на десните националистически партии в Европа  поставили началото на процес за създаване на единна фракция в Европейския парламент, съобщава BBC News.

    Дългосрочно споразумение за сътрудничество е  сключено от лидера на холандската Партия на свободата  Геерт Вилдерс и френския Национален фронт Марин Льо Пен.

    На последните преговори в Хага те се съгласиха , че сегашните лидери на европейски страни са твърде толерантни към разпространението на исляма и имиграцията.
    Те се застъпват и за радикално намаляване на влиянието на ЕС в техните страни. Денят на сключването на съюза Вилдерс нарече „Ден на освобождението на Европа от Брюкселското чудовище“.

    За   създаване на пълноправна фракция в Европарламента  групата трябва да има най-малко 25 членове от седем страни от ЕС. Според експерти,  френските и холандските националисти могат да разчитат на съюз с австрийските, италианските, шведските, белгийски и датски съмишленици. Британските националисти заявиха, че все още не са готови за такова сътрудничество.

    Европейските националисти традиционно подкрепят  значителни ограничения върху имиграцията, радикално намаляване на ролята на ЕС в живота на страните-членки,  изхода на страните им от еврозоната и други мерки, насочени към укрепване на националния суверенитет. В миналото те действаха сами, без да смятат за  възможно да се обединят е с някоя от другите страни.

    Фото: Toussaint Kluiters / United Photos / Reuters

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *