Скритите заболявания се проявяват в емоциите

    Както е добре известно  много заболявания са от нерви. Въпреки това действа и обратна връзка, когато една невидима болест започва да манипулира емоциите на човек, сигнализирайки с неочаквани промени в настроението.

    Според лекарите, такива соматопсихични нарушения често са необичайни за хората. Но те трябва да обърнат внимание на себе си: нехарактерно поведение може  да „говори“ за скрити в тялото заболявания.

    Например, ако сдържаният, напълно несантиментален човек,  изведнъж започва да фъфли, да показва  емоции, нехарактерни за него по-рано, това може да е признак на съдови проблеми, също и  церебрална  атеросклероза. Поради съдови спазми, от които страдат хората, се нарушава захранването на мозъчните области, които преди това са контролирали  емоциите.

    Повишена емоционалност, невъздържаност, екзалтация, вълнение, изразяване на чувства на неподходящи места,  могат да показват ендокринни нарушения. Често те са свързани с нарушение на производството на полови хормони и хормони на щитовидната жлеза, които от своя страна се отразяват като повишена възбудимост. Тя може да превземе и най- скромните досега хора.

    Ако тихият преди това човек започва да избухва за дреболии, по-добре е да не се карате с него, да се направи проверка на сърцето му, – препоръчват лекарите. Нехарактерни  пристъпи на емоции често се появяват при нарушения на проводимостта на миокарда, някои видове аритмии.

    Пресилени,  в противоречие с реалните обстоятелства емоции, указват  на други заболявания. По този начин, повишената мнителност, недоверие и раздразнителност,  може да възникнат в случай на проблеми със стомаха и дванадесетопръстника. Резки прояви на раздразнителност и гняв сигнализират за хроничен болков синдром при проблеми със ставите, гръбначния стълб. A хипертрофирана обидчивост и  желание да се нараняват другите, се появяват по време на развитието на заболяване на черния дроб и  жлъчния мехур.

    Когато човек стане твърде приказлив, дори досаден – е причина да се подозира, че има диабет (особено ако има и повишен апетит). А неоправдана, почти детинска сприхавост, примесена с пристъпи на умора,  вяло  настроение у активен досега човек,  може да са симптоми на възпалителни заболявания на бъбреците. Пиелонефрит, например, е интоксикация на организма, и като резултат , слабост – физическа и морална.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *