„Антишпионската“ резолюция на Германия са готови да подкрепят „влиятелни държави“

    „Влиятелни страни в различни региони на Земята“ са готови да подкрепят в ООН резолюция срещу шпионажа, предложена от Германия и Бразилия. Това изявление бе направено от германския външен министър Гидо Вестервеле, съобщава Deutsche Welle.

    Сред страните, които са изразили подкрепа за документа са, например, Индонезия. Крайната цел на Германия е световно споразумение за защита на данните.

    „Това ще позволи да се приведе международното право в съответствие с възможностите на съвременните технологии“ – отбеляза германският министър. Той е убеден, че споразумението значително ще усложни живота на тези специални служби, които са „твърде любопитни“ и ограничават правата и свободите на гражданите. Вестервеле смята, че предложената резолюция ще създаде правилния баланс между защитата на личния живот и интересите на националната сигурност.

    Причината за разработването на резолюцията е скандалът с Агенцията за национална сигурност на САЩ . По-рано беше съобщено, че американското разузнаване е подслушвало телефоните на 35 световни лидери.

    Според някои съобщения, в списъка на тези, които са подслушвани, е и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Вестервеле не изключи, че и самият той може да е станал жертва на чужди разузнавателни служби.

    Преди няколко месеца стана известно, че американските разузнавателни служби са подслушвали телефоните и са чели текстови съобщения на милиони бразилци. Освен това Вашингтон шпионирал и бразилската петролна компания Petrobras.

    Според президента на Бразилия Дилма Русеф, ако тази информация е вярна, тогава действията на Съединените щати могат да бъдат класифицирани като промишлен шпионаж. През септември президентът на Бразилия дори отмени посещение в САЩ в светлината на скандала.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *