На Земята вече няма какво да се диша

    971bigИзгарянето на изкопаеми горива доведе до рекордно високи нива на въглероден диоксид в атмосферата, най-малкото поне за последните 80 хиляди години. Парниковите газове са увеличили радиационното въздействие  на Слънцето върху Земята , което е причина за глобалното затопляне с 32%. Това  съобщават (http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/pr_980_en.html)  експерти от Световната метеорологична организация (СМО).

    За една от основните причини за глобалното затопляне , учените определят парниковия ефект, който е открит от Джоузеф Фурие през 1824 година. Смята се, че атмосферните  газове абсорбират и излъчват инфрачервена радиация, което води до затопляне на атмосферата и повърхността на земята. Генералният секретар на СМО Мишел Жаро подчерта, че основната причина за увеличаването на емисиите с парникови газове е човешката дейност, заради която се нарушава атмосферния баланс,  топят се ледниците, покачва се морското равнище и  температурата в края на века може да нарасне с 4,6 градуса.

    Учените посочват, че проучването им е за концентрацията на водород, метан и азотен оксид в океана, биосферата и атмосферата, а не  за количествата емисии на парникови газове от промишлеността. За по-голяма яснота  експертите  сравнили показателите на концентрацията с  прединдустриалния период на човешкото развитие, които са започнали през 1750 г. Основно влияние върху парниковия ефект имат въглеродния диоксид, метанът и азотния оксид.

    Увеличаващата се концентрация на въглероден диоксид се свързва основно с изгарянето на изкопаеми горива и обезлесяването. Според Световната метеорологична организация, през 2012 г. количеството на въглероден диоксид в атмосферата е достигнало рекордните 393,1 части на милион, което е с 41% повече в сравнение с прединдустриалната епоха. Концентрацията на CO2 варира в зависимост от времето на годината и региона , но още през 2015 г. или 2016 тя може да достигне ниво от 400 части на милион. Този праг обаче на някои места вече е достигнат,  например в Арктика и над хавайския вулкан Мауна Лоа.

    Концентрацията на азотен оксид през 2012 г. е 325,1 части на млрд., което е с 20% повече в сравнение с прединдустриалните равнища. Този газ, за разлика от метана  и въглеродния двуокис,  играе значителна роля в разрушаването на стратосферния озонов слой, който предпазва земята от вредните ултравиолетови лъчи.

    Метанът (CH4) също е с дълъг живот като парников газ. Приблизително 40 % от метана в атмосферата постъпва от естествени източници, например от влажната почва, блата и термитници. Оставащите 60% са произведени от човешка дейност – животни, отглеждането на ориз, използването на изкопаеми горива, зариване на отпадъци и изгарянето на биомаса.

    Концентрацията на метан в атмосферата също достигна рекордно нивото и е 1819 части на милиард, което представлява увеличение от 160 % в сравнение с прединдустриалните равнища. Нивото на метан се е увеличило в резултат на увеличението на емисиите на парникови газове в тропическите и средните ширини на Северното полукълбо, но сега учените не твърдят, че това се дължи на изкуствени или естествени причини.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *