В Сахара десетки мигранти загинаха от жажда

    40 граждани на Нигерия, които се опитвали да стигнат в Алжир, а след това – в Европа, са умрели от жажда в южната част на Сахара, пише Agence France – Presse. 19 души от тази група от нелегални имигранти успели да оцелеят.

    Нигерийците се оказали в трудна ситуация в средата на октомври, когато един от камионите, в които те пътували, се повредил събори в безлюден район в средата на пустинята.

    В полицията те заявили, че около 60 души се отправили към Алжир в два автомобила. По пътя едният от тях се развалил, а вторият след като свалил пътници, тръгнал да търси резервни части и помощ. Останали сами, хората се разделили на малки групи и тръгнали из пустинята в търсене на оазиси.

    Една такава група (петима души)  влязла в селище в уранова мина и съобщила за инцидента. Властите изпратили военни на помощ на мигрантите, които успели да намерят и спасят 14 души. Останалите умрели от обезводняване.

    Според АФП, хората, участващи в транспортирането на африканските мигранти в Средиземно море, често  събират парите на клиентите, а след това под различни предлози ги изоставят в пустинята, обричайки ги на мъчителна смърт. Въпреки това, потокът от бежанци, надяващи се на по-добър живот в Европа, не пресъхва.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *