Тученицата – подцененият фармацевт в градината

    tuТученицата, която съвременните хора най-често не разпознават като ценно растение, не е плевел, а фармацевтът в градината. Тези, които отглеждат домашни животни, сигурно са забелязали как ? се нахвърлят с радост, когато я срещнат.

    Старите българи са имали знания за достойнствата на тази билка, която е позната и под името тлъстига заради сочното си стебло и листа. Наскоро и учени от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив доказаха изключително ценните ? качества.

    Екип от експерти и студенти, ръководени от декана на Стопанския факултет  проф. Йорданка Алексиева, са установили с лабораторни проучвания, че тученицата може да се ползва като

    профилактично средство срещу диабет от втори тип, сърдечни заболявания, главоболие,

    кашлица и помага дори при изгаряния.

    Растението съдържа омега-3 мастни киселини, които се доближават до тези в рибното масло. В него има ?-линоленова киселина, витамините  В, С, А, Е, високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен. Освен това тученицата е богата на калций, калий, фолати, литий, мелатонин. А заради високото съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, е полезна за укрепване на сърцето, за превенция на аритмия и засилване на  имунната система. Установено е, че влияе благоприятно на пациенти с онкологични заболявания. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.

    В УХТ установили още, че екстракт от тученица

    влияе благотворно и върху дейността на белите дробове.

    Лимитирани клинични изпитвания доказали, че 5% воден екстракт на тученица в количество 0.25 mL/kg живо тегло действа  бронхоразширяващо, а 5 g смлени семена 2 пъти на ден за 8 седмици подобрявават състоянието при диабет тип 2. 235 mg етанолов екстракт на тученица на ден се използва при кожни лишеи.

    Тученицата избуява напролет, когато листните зеленчуци на полето вече са вретенили и са неподходящи за консумация. Тя расте свежа и зелена до първите слани.

    Малцината, която познават безценните ? качества, обясняват, че е на-добре растението да се консумира

    в прясно състояние като салата.

    Тя е приятна, тъй като целулозата в нея е нежна и не дразни. За салата се нарязват листата и стъблата на тученицата, овкусяват се с оцет, зехтин и сол. А ако ? се добави магданоз, тялото ви ще е много благодарно.

    Билката не понася добре замразяването, защото се развлачва. При достатъчно подправки, може да се консумира и като супа. Тя може да се използва и при правенето на баница.

    Ето и рецепта, предложена от в. “Монитор”.

    500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат.

    Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна.

    Проучването на УХТ, който чества 60-годишния си юбилей, е по европейския проект BASEFood „Устойчиво използване на биологичноактивни вещества в традиционни ястия на страни от Черноморския басейн”.

    http://snaiper-bg.net/2013/10/tuchenitsata-podtseneniyat-farmatsevt-v-gradinata/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *