Древен човек, живял преди 5 хиляди години, днес има 19 живи потомци

    OtziАвстрийски учени са успели да намерят 19 живи потомци на древния човек Йоци, който е умрял преди повече от пет хиляди години и е намерен през 1991 г.,  замръзнал в Алпите, пише Daily Mail .

    В проучването, проведено от специалисти от Института по съдебна медицина в Инсбрук, са участвали  3700  жители на Тирол (провинция  в западната част на Австрия). ДНК проби, взети от кръвта им, били сравнени с ДНК на Йоци. У няколко сега живеещи австрийци, е била намерена същата генна мутация,  като тази у древния човек.

    Експерти смятат, че потомци  на Йоци може да живеят  и в съседните страни.

    Йоци е  човек от халколитната епоха (каменно-медна) , чиято замръзнала  мумия е намерена в Алпите през 1991 година. Отначало е бил взет за съвременен човек заради много добре запазения труп, но по-късно се разбрало, че той е на 5 300  години. Учените са установили, че в момента на смъртта си  Йоци е бил на около 45 години. Неговата височина е била 165 cm и  е тежал 50 кг.

    Останките на Йоци имат лоша слава сред учените. Защото с мумията са свързани няколко случая на мистериозни смъртни случаи сред антрополози, техните сътрудници и хора, които са видели тялото. Пръв загива съдебният експерт Rainer Henn, член на екипа, който изследвал трупа.

    След това умира алпинистът Курт Фриц, който е работил на  ледника, където е  открита мумията. Третата жертва на проклятието става журналистът Райнер Холц , а Хелмут Симон, който намира Йоци,  изчезнал. Скоро тялото му е намерено в планините. Друг алпинист (той участва в търсенети на Симон) – Дитер Варнеке, починал от сърдечен удар.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *