Украйна приема циганите от ЕС?

    Украинският президент Виктор Янукович е дал зелена светлина, страната да приеме всички цигани, които ЕС отдавна и безуспешно се опитва да експулсира от своята територия. Киев е решил да подслони всички, които старата Европа, с цялата си толерантност,  така и не може да интегрира, пишат украински медии.

    Това събитие едва ли е новина. Янукович е подписал съответния указ на 8 април тази година, но неговото начинание става актуално едва сега.

    Преди няколко дни циганският (или както го наричат в Европа – ромски) проблем отново се прояви с особена острота. Френският вътрешен министър Мануел Валс призова циганите да бъдат депортирани от страната. Според Валс, този народ „не може да бъде интегриран във Франция“.

    Сега Украйна може да се превърне в обетованата земя, за която европейските чиновници ще се радват да купят билети за пътуване на ромските семейства. Според подписания от Янукович документ,  в страната да бъдат  създадени „подходящи условия за защита и интеграция в украинското  общество на представители на ромското национално малцинство, осигуряване на равни за тях възможности да участват в социалния, икономическия и културния живот на държавата. „

    Програмата ще продължи до 2020 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *