Eколозите установиха мащабите на катастрофата от разлив на петрол в Мексиканския залив

    petrolЕколозите  обобщиха резултатите от тригодишната сага, свързана с петролния разлив в Мексиканския залив. Според професора по моделиране на екосистеми П. Монтание, разливът на петрол е довел до увреждане на морските организми на морското дъно на площ от около 57 квадратни километра.

    На площ от девет квадратни километра в близост авариралата сонда, тези организми са сериозно увредени. Според експерта, за възстановяване на засегнатия участък на морското дъно ще са необходими не години и десетилетия, а  няколко поколения.

    Обикновено аварии с петролни продукти се случват в повърхностния слой, и разливите  на нефт са на повърхността на водата. Катастрофата в Мексиканския залив е първата катастрофа, предизвикана от човека, при която петролът се е разпространил на голяма дълбочина .

    Екологът професор Робърт Карни от Louisiana State University коментура работата, свършена от колегите му: „Това беше първото мащабно проучване на въздействието на петролния разлив на морското дъно“. Проучването, проведено от проф. Монтание е част от работата за установяване на точните щети, причинени на околната среда  от BP.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *