Европейският съюз призна за проблеми с демокрацията в общността

    Европейският съюз призна, че има проблеми с демокрацията в рамките на общността. Британският експертен центъра Demos призова Европейската комисия да изготви доклад за състоянието на демокрацията в ЕС.

    Според британските политолози, независимо от факта, че основните права и свободи в обединена Европа, в сравнение с други региони на света, се спазват до голяма степен, то  през последните години в много страни на ЕС се отбелязва определено отстъпление от демокрацията: нарастваща популярност на крайно десни партии, ниско ниво на избирателна активност,  ръст на корупцията и недоверие към политическите елити.

    „Има много показатели за „измерване“ на демокрацията, но никой от тях не се отнася конкретно за страните от Европейския съюз“ – каза представителят на експертен център Jonathan Berdvel.

    В същото време, всички тези моменти, според експерти на Demos, са доказателство за състоянието на „недостатъчност“ на демокрацията в Европа, което състояние се изостря в страните от региона,  изпитващи  социална и икономическа криза.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *