Обама и Роухани няма да се срещат лично в Ню Йорк

    obama-rohaniЛична среща между президентите на САЩ и Иран – Барак Обама и Хасан Роухани на „полетата“ на 68-та сесия на Общото събрание на ООН, в противоречие с предишните предположения, няма да се състои. Пред репортери днес това каза представител на администрацията на САЩ. Той е член на американската делегация, която пристигна в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание.

    Според този американски представител, съгласуването на  работните графици президентите на двете страни за реализацията на тази среща се оказала твърде трудно. Не е  готова да организира такъв контакт  преди всичко иранската страна, заяви представителят на САЩ по време на пресконференция .

    „Ние публично и частно информирахме иранците, че сме  открити за дебати „на полетата“ на Генералната асамблея на ООН – неформална дискусия, а не двустранната среща. За иранците на този етап /организацията на такава неформална среща/ се оказа твърде сложна“ – каза представителят на администрацията във Вашингтон.

    Той заяви, че възможността да се срещнат Обама и Роухани двете страни са обсъждали в продължение на няколко дни.

    Последният път  лична среща между президентите на САЩ и Иран се е състояла, според американската преса, преди 36 години. Вашингтон прекъсна дипломатическите си отношения с Техеран на 7 април 1980 г. след ислямската революция в Иран.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *