На половината път до климатичната катастрофа

Според последнотo проучване човечеството е използвало наполовина лимита за използването на въглища, който ако бъде  превишен,  ще доведе до катастрофални климатичните промени, пише кореспондентът на Independent Том Боудън.

Учените са изчислили:  за да не се повиши температурата на планетата с повече от 2 С, количеството на изгорените въглища не трябва крадено от 30думи да превишава отметката от  един трилион тона. При това за три века, от началото на индустриалната революция, вече са изразходвани 570 милиарда тона от  това гориво, се казва в статията.

Само че  ускоряване на икономическия растеж в развиващите се страни ще доведе до факта, че тази граница ще бъде достигната крадено от 30думи с ускорени темпове още през 2040 г., предупреждава журналистът. Експертите  обвинявам за това Китай и Индия, които все още широко използват въглища.

Към настоящия момент, годишните емисии на въглероден диоксид в атмосферата са  около 50 милиарда тона. За да се избегнат катастрофалните последици от глобалното затопляне, тази цифра трябва да крадено от 30думи бъде намалена до ниво от 20 милиарда тона, се казва още в публикацията.

Източник: Independent

защищено INVITEXT

Add Comment